Het Bestuur

logo dhc 

Het Bestuur bestaat uit Tina Nieuwenhuis, Els Nijenhuis-van der Vegt, Ruud Johannes en Arno Dijkhof. Per oktober 2020 is het bestuur uitgebreid met drie nieuwe bestuursleden René Berends, Herman Starink en Joost Sijtsma. Het bestuur organiseert het café met alles eromheen.

 Rene Berends kk

   René

René Berends, werkt als docent Nederlands en onderzoeker van het (traditionele) vernieuwingsonderwijs bij de pabo van Saxion Hogeschool in Deventer.

Hij is geïnteresseerd in de vele mooie verhalen die de geschiedenis van zijn geboortestad Deventer rijk is. René publiceerde een aantal boeken en artikelen over de stad en schreef over dit onderwerp ook speciaal voor kinderen. Daarnaast is hij lid van de redactie van het Deventer Jaarboek en bestuurslid van de Historische Vereniging Deventer.

Hoe mooi is het dan – met deze achtergrond en interesse – om als bestuurslid van het Historisch Café Deventer onze maandelijkse bijeenkomsten mede te organiseren, waar we onder het genot van een drankje vrienden in een ontspannen sfeer ontmoeten en elkaar informeren over onze gemeenschappelijke interesse: de rijkdom van de geschiedenis van onze mooie stad.

 

Herman Starink K

   Herman

→ Herman Starink, geboren in Colmschate, dat toen nog tot de landelijke gemeente Diepenveen behoorde, maar later werd geïncorporeerd in de grote stad. Hij behoorde tot de selecte groep leerlingen die op de Alexander Hegius Scholengemeenschap Russisch volgde. Niet geheel toevallig ging hij vervolgens in Groningen Slavische taal- en letterkunde studeren, zodat hij zich officieel slavist mag noemen.

Hij kwam na zijn studie terug naar Deventer en werkte onder meer bij Deventer TeleVisie (de voorloper van het huidige DRTV) en – tot op de dag van vandaag – als redacteur/corrector en in aanverwante taalkundige functies. Hij is ook voorzitter van de stichting Niet te Kraken die de geschiedenis van Go-Ahead en Go Ahead Eagles onderzoekt en uitdraagt, onder meer via een website en enkele boeken.

Behalve in de geschiedenis van de rood-gelen is hij ook geïnteresseerd in de bredere geschiedenis van zijn stad en de rest van de wereld. Als regelmatig bezoeker van de ‘lezingen’ van het Deventer Historisch Café vindt hij het nu tijd geworden om actiever mee te denken over en mee te werken aan de organisatie van laagdrempelige en gevarieerde historische presentaties.

 

 Joost Sijtsma kk

     Joost

Joost Sijtsma is in 1957 geboren in Leeuwarden. Hij woont nu ruim 30 jaar in Deventer en is niet van plan hier ooit weg te gaan. Joost heeft ruim 40 jaar als journalist bij verschillende regionale kranten gewerkt, af en toe onderbroken door een lange reis, en hij heeft zijn werk ook gedurende acht jaar gecombineerd met een studie politicologie.
 
Hij heeft een brede belangstelling, met als hoofdthema's geschiedenis, politiek en religie. Nadat hij twee jaar geleden kon stoppen met werken is hij onder andere vrijwilliger geworden bij Vluchtelingenwerk en de VVV. Daarnaast is hij gids bij de IJssellinie. Als 'gekke Henkie' trekt hij een paar keer per week door zijn buurt om het zwerfvuil op te ruimen.
 

Tina

        Tina

→    Tina Nieuwenhuis, verzorgt sinds juli 2014 de uitnodiging en de administratie van het Deventer Historisch Café en is sinds 2015 bestuurslid. Tina heeft een secretariële achtergrond. Werkt momenteel als museummedewerker bij het Deventer Verhaal in het Speelgoedmuseum en museum De Waag. Ze doet verder kleine administratieve klussen voor enkele stichtingen in Deventer.

De mooiste plek in Deventer is de Waag, waar ze ooit begon te werken als stagiaire en suppoost. Door haar werk bij de Musea en haar rol bij het Deventer Historisch Café heeft ze veel geleerd over de geschiedenis van Deventer.

 

 ElsenJob2

      Els en Job

→  Els Nijenhuis-van der Vegt: Honderd slagen met de trappers en dan het bordje “Deventer” 

Els: Ten westen, ten zuiden, ten noorden van de Deventer toren… ik woon er graag. Als ik maar op de fiets naar de prachtige oude stad kan rijden om van de bewoners, de gebouwen, de IJssel en de diverse culturen te genieten, dan ben ik gelukkig. Ik ben geboren en getogen op de Worp, heb veertig jaren met Job in de schil van Deventer gewoond en geniet nu van onze stek in Diepenveen; ik ben en blijf een echte Deventerse.

Na de MMS op het Geert Groote College bezocht ik de Deventer Kweekschool aan de Singel, waar ik de hoofdakte behaalde in 1970, met de specialisatie cultuur, maatschappijleer en geschiedenis. (Nog heerlijk gestaakt in 1969 als student). Leerde ondertussen in de pauzes Job kennen in de binnenstad. Ik werkte tien jaren bij de  Sint Bernardusscholen als lerares, was zeven jaren full time thuis voor onze twee zonen en werkte zesentwintig jaren als docent bij mbo sector Handel en Economie van het huidige (ROC) Aventus. O, o, ook hier heb ik een keer gestaakt, maar ging altijd met plezier naar school. In 2015 ben ik een half jaar voor mijn pensionering met keuzepensioen gegaan.

En nu: In mijn vrije tijd hield/ houd ik me graag bezig met bestuurswerk;(iemand typeerde mij als een persoon die graag een oogje in het zeil houdt), zwemmen, tai chi, wandelen, literatuur en onze familie, die verrijkt is met drie kleinkinderen inmiddels. Ik vind het prettig om informatie op te doen en te leren in contact met mensen. Het Deventer Historisch Café is een heel gezellige gelegenheid hiervoor.           

      

  ruud4

        Ruud

→    Ruud Johannes, werkzaam geweest als ontwerper van textieldessins in West-Afrika en van keramische producten in Maastricht. Zodoende 35 jaar ‘buitengaats’ geweest, maar alweer vijftien jaar terug in zijn geboortestad Deventer, de stad die hij nooit uit het oog verloor.

Op elk tijdstip en in ieder jaargetijde is de aanblik van onze stad, gezeten in de trein wanneer deze de IJssel passeert in welke richting dan ook, wonderschoon! Is vrijwilliger bij de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) waar hij zich onder meer bezig houdt met het restaureren van oude muurreclames. Deel uitmakend van het bestuur van het Deventer Historisch Cafesinds 2015 beheert hij het cafépotje en zal iedereen aansporen tot het doen van ruimhartige donaties!

  

 Arno

        Arno

→    Arno Dijkhof, Actief in de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) en is de auteur van het boek Deventer Industriespoor 1925-2003. De afgelopen jaren heeft Arno aan het samenstellen van dit boek over de geschiedenis van het industriespoor gewerkt. Verder heeft hij Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd en is werkzaam het het vakgebied Personeel & Organisatie.

Hij vindt zijn geboortestad Deventer niet te groot en niet te klein. Alles is er en het is geweldig om door de oude straatjes te slenteren en hoewel je de stad denkt te kennen, is er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. De enorme betrokkenheid van iedereen bij de stad stimuleert hem om ook een bijdrage te leveren. Inmiddels heeft Arno een tweede boek geschreven. Op 25 april 2020 kwam het boek Station Deventer uit, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het gebouw. Sinds 2015 is hij bestuurslid.

 

Afdrukken E-mailadres